Regulier onderwijs

Benieuwd naar de ontwikkelingen in het regulier onderwijs? Kennisinstellingen zijn voortdurend bezig om huidige én toekomstige concepten en innovaties te integreren in hun opleidingen. Op deze pagina vind je informatie over nieuwe onderwerpen, tools en lesmaterialen die worden toegepast in het onderwijs.

Mbo onderwijs

Het MBO onderwijs bied vier verschillende profielen aan. Benieuwd welke bij jou past? Klik hierboven om verder te lezen. 

Via www.kiesmbo.nl kun je deze opleidingen met andere mbo-opleidingen vergelijken. 

Leerlingen van het groen MBO kunnen komend schooljaar het nieuwe keuzedeel ‘Biologische bedrijfsvoering’ volgen. Dit is goed nieuws, want de vraag naar biologische producten neemt elk jaar toe, terwijl het aantal biologische boeren sterk achterblijft. Terra, Nordwin en Clusius college zijn de eerste agrarische opleidingscentra die van plan zijn om het keuzedeel aan te bieden.

Binnen 12 verschillende thema’s zijn er expert ontwikkelteams actief die bestaan uit drie docenten van verschillende AOC’s aangevuld met vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en onderzoek of lectoraat. Binnen het team bespreken ze wat relevant is en delen ze materiaal via deze omgeving.

De Groningse simulatorbouwer 3iSIM ontwikkelde samen met groenopleider Terra – met scholen in Drenthe, Groningen en Friesland – en New Holland deze trekkersimulator. In de cabine heeft de chauffeur 360 graden virtueel zicht. De simulator beweegt en geeft zo écht het idee dat je in een trekker rijdt. Terra heeft vier van deze simulators laten bouwen.

Hbo onderwijs

Wil jij het bedrijf van je ouders overnemen of hogerop komen? Is ondernemen in de dier- en veehouderijsector jouw passie en wil je meer leren over agrarisch ondernemen? Dan is de tweejarige voltijdstudie Ad Agrarisch ondernemerschap een goede keuze. Tijdens de opleiding leer je hoe je een professionele bedrijfsvoering realiseert op het gebied van Dier –en veehouderij.

De minor Biologische Landbouw is vooral bedoeld voor studenten die van een biologisch bedrijf komen of overwegen hun bedrijf om te schakelen naar biologisch, of geïnteresseerd zijn in een start in die sector. De minor zal worden aangeboden in de periode februari – juli 2019.

Is het jouw ambitie om (biologisch) melkveehouder te worden? Wil jij goed voorbereid zijn op een leven tussen het vee? Wil jij je vakinhoudelijke kennis en vaardigheden verbreden? Dan is de Associate degree (Ad) Melkveehouderij iets voor jou. Het is een tweejarige opleiding op hbo-niveau en heeft twee richtingen: gangbare of biologische melkveehouderij.