HBO onderwijs

Hier vind je een overzicht van de vier (melk)veehouderijopleidingen op hbo niveau. 

Aeres Hogeschool (Dronten)

"De faculteit Dronten is een agrarische hogeschool gericht op bedrijfskunde, dier, voedsel en groene ruimte. Van de ruim 2100 studenten volgen de meesten een studie in voltijd. Daarnaast volgen circa 150 studenten deeltijdonderwijs en hebben we 210 internationale studenten. De praktijk vinden wij belangrijk en dat staat centraal. Onze faculteit in Dronten heeft nauwe banden met het bedrijfsleven en we werken samen met Aeres Farms in Dronten."

Hieronder volgt een overzicht van het aanbod gerelateerd aan de melkveehouderij. 

Dier- en Veehouderij (Bachelor, 4 jaar)

Droom jij van een beroep waarbij je kunt ondernemen en innoveren in de agrarische sector? Wil jij weten hoe je de gezondheidsstatus op een melkveebedrijf verbetert of een analyse maakt van kengetallen op een veehouderijbedrijf? Combineer dan jouw interesse voor veehouderij met jouw innovatieve ideeën voor de toekomst bij de hbo- studie Dier- en veehouderij. Voordat je het weet kun je aan de slag als adviseur diergezondheid of veevoedingsspecialist.

Klik hier voor meer informatie (je wordt doorgestuurd naar de website van Aeres Hogeschool)

Agrarisch ondernemerschap (AD, 2 jaar)

Wil jij het bedrijf van je ouders overnemen of hogerop komen? Is ondernemen in de dier- en veehouderijsector jouw passie en wil je meer leren over agrarisch ondernemen? Dan is de tweejarige voltijdstudie Ad Agrarisch ondernemerschap een goede keuze. Tijdens de opleiding leer je hoe je een professionele bedrijfsvoering realiseert op het gebied van dier- en veehouderij.

Klik hier voor meer informatie (je wordt doorgestuurd naar de website van Aeres Hogeschool)

Nascholing: Middelbaar Kader Melkveehouderij

Wil je na je afgeronde mbo of je niet afgeronde Associate degree of bachelor-opleiding een praktische cursus volgen om nog zelfstandiger een melkveebedrijf te managen? Bijvoorbeeld als (toekomstig) bedrijfsopvolger of als (assistent)bedrijfsleider bij derden? Deze deeltijd cursus Middelbaar Kader Melkveehouderij (MKM) geeft je veel praktische handvatten om de bedrijfsvoering nog beter rond te zetten op het gebied van operationeel en strategisch management. Hierbij valt te denken aan de processen rond veevoeding, gezondheid, melkwinning en economie.

Klik hier voor meer informatie (je wordt doorgestuurd naar de website van Aeres Hogeschool)

Van Hall Larenstein (Leeuwarden & Velp)

"In onze missie geven we als Van Hall Larenstein aan dat we professionals willen opleiden die bijdragen aan een duurzame en betere wereld. Dat willen we doen door op een plezierige en tegelijk productieve manier met elkaar en onze netwerkpartners samen te werken." Van Hall Larenstein is gevestigd in zowel Leeuwarden als Velp. 

Hieronder volgt een overzicht van het aanbod gerelateerd aan de melkveehouderij. 

Dier- en Veehouderij (Bachelor, 4 jaar)

De diersector in Nederland is dynamisch en van zeer hoog niveau. Internationaal is Nederland voorloper op het gebied van fokkerij, voeding en welzijn. Nederlandse veehouders produceren slimmer en de kwaliteit en betrouwbaarheid van de producten is hoger dan elders in de wereld. Ook de Nederlandse paardensector is economisch van groot belang met duizenden professionele bedrijven en staat internationaal hoog aangeschreven. Zuivel, vlees, eieren en sportpaarden uit Nederland gaan de hele wereld over. Maar Nederland ‘exporteert’ ook kennis. Nederlandse veehouders en dierexperts werken over de hele wereld. Nederland loopt voorop met innovaties en ontwikkelingen in de markt. Wij leiden je op zodat jij een aandeel krijgt in dit succesverhaal.

Klik hier voor meer informatie (Je wordt doorgestuurd naar de website van Van Hall Larenstein)

Bedrijfskunde en Agribusiness (Bachelor, 4 jaar)

De agribusiness is een van de grootste branches ter wereld en altijd in ontwikkeling. Er worden steeds weer nieuwe hapjes en drankjes ontwikkeld en nieuwe toepassingen bedacht voor huidige producten. Zijn zeewier, melk, eendenkroos, koolzaad en boerenkool de nieuwe superfoods of juist de energiebronnen voor de toekomst? Er zijn zoveel mogelijkheden!

Bedrijfskunde en agribusiness combineert bedrijfskunde met specifieke voedsel- en agrarische kennis. Je leert ondernemen, krijgt gerichte kennis en je werkt aan je managementvaardigheden. Dit geeft je een groot voordeel op de arbeidsmarkt. Onze studenten vinden niet voor niets sneller dan gemiddeld een baan!

Klik hier voor meer informatie (je wordt doorgestuurd naar de website van Van Hall Larenstein)

Melkveehouderij (AD, 2 jaar)

Als meest duurzame hogeschool van Nederland houden wij ons bezig met een wereld die we door kunnen geven met vakgebieden die er toe doen. We zoeken naar weldoeners en dwarsdenkers, mensen met lef.

De maatschappij vraagt de melkveehouderijsector steeds meer om verantwoording. Thema’s als duurzaamheid, dierenwelzijn, natuurinclusieve landbouw en kringlooplandbouw zijn aan de orde van de dag. Voor de nieuwe generatie melkveehouders ligt er een werkveld klaar waar veel uitdaging in zit. Weten hoe je dit moet managen (praktische inslag) en uit kunnen leggen waarom je de dingen doet zoals je ze doet (theorie) komen allemaal aan bod tijdens deze opleiding.

Klik hier voor meer informatie (Je wordt doorgestuurd naar de website van Van Hall Larenstein)

HAS Hogeschool (Den Bosch)

"HAS Hogeschool is hét hbo opleidingscentrum van Zuid-Nederland voor voltijd hbo bachelor opleidingen in de sector agro, food en leefomgeving, gesitueerd in Den Bosch en Venlo. "

Hieronder volgt een overzicht van het aanbod gerelateerd aan de melkveehouderij. 

Dier- en Veehouderij (Bachelor, 4 jaar)

Paarden, varkens, koeien, kippen, honden, katten… Wat je lievelingsdier ook is, bij de hbo opleiding Dier- en veehouderij leer je hoe je met jouw passie een bedrijf kunt runnen. Bijvoorbeeld met dieren voor productie, maar ook voor  gezelschap, sport of hobby. Deze hbo opleiding is praktijk- en vakgericht. Je leert de verzamelde kennis en inzichten dus meteen toepassen. Zo kun je straks aan de slag in uiteenlopende sectoren; in je eigen bedrijf of als adviseur of bedrijfsbegeleider.

Klik hier voor meer informatie (je wordt doorgestuurd naar de website van HAS)

In Holland (Delft)

"Wij zijn een hogeschool met onderwijs voor studenten en professionals en praktijkgericht onderzoek voor de beroepspraktijk. Op diverse locaties verspreid over de Randstad bieden wij brede, en voor het regionale werkveld herkenbare bacheloropleidingen aan. Op diverse interessegebieden: van gezondheidszorg tot economie en van techniek tot onderwijs."

Hieronder volgt een overzicht van het aanbod gerelateerd aan de melkveehouderij. 

Dier- en Veehouderij (Bachelor, 4 jaar)

Hoe modern onze maatschappij ook is, dieren spelen daarin nog steeds een sleutelrol. Denk alleen al aan de veehouderij. In Nederland zijn er meer koeien, varkens en kippen dan er mensen wonen. Om van alle dieren in de natuur en recreatiegebieden nog maar te zwijgen. Hoe gaan we om met de relatie tussen mens en dier? Welk effect heeft de veehouderij op het milieu? Hoe zorgen we met gezonde dieren voor een gezonde bedrijfsvoering in de veehouderij? Heb jij oog voor het dier en de functie die het heeft in ons dagelijks leven? Dan is Dier- en Veehouderij een interessante opleiding voor jou.

Klik hier voor meer informatie (je wordt doorgestuurd naar de website van InHolland)